1 Ayda Tez nasıl Yazılır?

Oyla

1 Ayda tez nasıl Yazılır? Sorusu özellikle yüksek lisans derecesinde çalışma hazırlayan öğrencilerin merak ettiği bir konudur. Öğrencilerin çoğu tez konusuna hazırlanırken aynı zamanda da gün içinde çalışma hayatının içinde bulunmaktadır. Bu sebeple tez konuları ile ilgili gerekli kaynak çalışmasını zamanında yapamazlar. Eğer bir öğrenci sadece dersine odaklanıyor ve başka uğraşı yoksa ilgili tez çalışmasını 1 ay içinde hazırlayabilir. Çalışan öğrenciler için ise bu durum biraz daha farklıdır. Profesyonel yardım alarak tez konularında ilerlemeleri tavsiye edilen öğrenciler için 1 ayda yüksek lisans tezi hazırlama aşamaları şu şekilde olabilir. 

  • Öncelikle tez konusu belirlenmelidir.
  • Konu mutlaka resmi belgelere dayanan olaylar içinden seçilmelidir.
  • Savunma aşaması netleştirilmelidir
  • Temel tez cümlesi hazır olmalıdır.
  • Tez cümlesinin ne olacağı kararlaştırılmalıdır.
  • Günlük haftalık planlama üzerinden gidilmelidir

30 günde yazılması planlanan bir tezin yazım süreci şu şekilde planlanabilir:

  • Birinci gün tezin konusu ve tez cümlesi belirlenir. Bu yöntem tezin oturacağı temeli şekillendirecektir. Tez cümlesi belirlenir ve bir daha değiştirilmez, o nedenle cümle seçiminde dikkatli olunmalıdır. Benzer tez konuları ile ilgili daha önce yazılmış çalışmaların incelenmesi de karar vermekte yardımcı olacaktır.
  • İçindekiler listesine yazılacak başlıklar ve onu takip eden alt başlıklar tamamlanmalıdır. Bu bölüm literatür taramasıyla birlikte ilerlediği için tamamlanmış tezlerin kaynakçalarından da yararlanarak kaynak taraması hızlandırılmalıdır. Bu sayede içindekiler listesi hızla tamamlanmış olacaktır. 
  • İçindekiler listesinde eksik olup olmadığı kontrol edilmeli eğer ekleme yapılacaksa bu aşamada yapılmalıdır. 
  • Başlıklar ve alt başlıklar tezin tamamını kapsayacak şekilde yazılıp bitirilmelidir.
  • Bu sürece kadar yazılan taslak incelenmelidir. Cümle uyumu ve anlatım akışı gramer olarak birbiriyle uyumlu mu? Bakılmalıdır. Bu işlem tezdeki mantık bütünlüğünün oluşmasını sağlar.
  • Yazılıp hazır hale getirilen kısım kontrol edilmesi için tez danışmanına gösterilebilir. Bu ilerleyiş hakkında fikir sahibi olunmasını sağlayacaktır. Daha detaylı yorum alabilmek için profesyonel tez danışmanına da çalışma gösterilebilir. 
  • Kısmi değerlendirmelerden sonra, tezin kaynaklar ve atıflar bölümünü gözden geçirmek gerekir. Kaynakça kontrollerini yaparken ilgili üniversitenin tez yazım kılavuzu kriter olarak alınmalıdır. 
  • Biten bölümlerin intihal kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Bu konuda, intihal raporu veren sitlerden destek alınabilir. Şayet çalışmada benzerlik oranı yüksek çıkarsa bu oranı kabul edilen seviyeye düşürmek gerekir. 
  • Artık tüm aşamaları tamamlanmış tezi baştan sona kontrol etme safhasına gelindi.  Atıfların, kaynakların tez kurallarına uygun olup olmadığını son kez kontrol edin. Kaynakların tamamı kaynakçada yer almalıdır. Bu detaylarda kontrol edildikten sonra tez çalışması tamamlanma aşamasındadır.
  • Tamamlanan tez, artık danışmana sunulabilir.
Ayrıca Bakınız :   Tez Tarama Nedir?

Tez Konusu Belirlenirken N..elere Dikkat Edilir?

Tez Konusu Belirlenirken Nelere Dikkat Edilir? Bu sorunun cavabı mutlaka seçtiğiniz konuyla alakalı olmalıdır. Seçtiğiniz tez konusuna çalışmak için çok fazla zaman ve enerji tüketeceksiniz. Bu nedenle yüksek lisans tezini hazırlamaya başlamadan önce seçtiğiniz konuyu belirlerken neye dikkat ettiğinizi mutlaka yazılı olarak not alın. Süreci, basit nedenlerden özel sebeplere doğru yürüterek tamamlayabilirsiniz. Özellikle tez yazarken tekrarlanan hatalar vardır, bunları incelemek, aynı hataları yapmaktan sizi alı koyar. Eğer akademik kariyer amacıyla tez yazıyorsanız; daha zor konu seçiminde bulunmak yararınıza olacaktır. Tabii ki bu zorluk derecesi üstesinden gelebileceğiniz düzeyde olmalı. Tezin konusu ilgi alanınızla ilgili olursa çalışmanız daha keyifli ve verimli geçer. Her öğrenci kendi ilgi alanına giren bir konuda tez çalışmasını yürütmelidir. Akis halde tez tamamlanamadan yarım kalabilir. 

Eğer tez, iyi bir işe işe girme amacıyla referans mantığında yazılıyorsa o zaman ilgili şirketin faaliyet sahasından bir konu seçilebilir. Bu o iş kolu hakkında önceden bilgi sahibi olunmasını sağlayacağı gibi, iş başvurusu yapılan kurumun da dikkatini çeker. 

Seçilen tez konusunu yazmaktaki amaç, tamamen entelektüel bir meraktan da olabilir. Bu aşamada yine dünyanın ortak bilgi havuzundan popüler bir konu seçilerek kültürel hayata bir fayda sağlama yoluna gidilebilir.

Tez yazılmasındaki bir amaç da diploma sahibi olmak içindir. Bu gaye ile tez yazacak öğrencilerin daha önce benzer çerçevede yazılmış tez çalışmalarını incelmeleri yararlı olacaktır.

Tez Konusu Hakkında Sürekli Fikir Yürütün

1 Ay İçinde tez nasıl Yazılır? Konusu için verilen genel bilgiler haricinde bazı ayrıntıların da olduğunu hatırlatmakta fayda var.  Tez çalışması yazılırken literatürde eksik olan yerlerin kalmamasına özen gösterilmelidir. Literatür çalışması Tezin zenginliğini belirlediği için bu aşama kritiktir. Sürece ek olarak lisans süresince alınan öğretim bilgileri de kullanılabilir. Geçmiş bilgileri yeni kaynaklarla zenginleştiren bir tez çalışması, mutlaka ilgiyle okunan bir metin bütünlüğünü yakalar.  Daha önce de bahsettiğimiz gibi tez konusunda başarıyı yakalamak isteniyorsa mutlaka keyifle yazılacak bir alan seçilmelidir. Süreç böylelikle daha akıcı ilerler ve tez çalışması istenen literatür düzeyinde tamamlanır. 30 gün içinde tez yazımını tamamlamak için hazırlık yaparken yüksek lisans ders döneminin ödev, proje ve makaleleri de yeniden okunabilir. Geçmiş dönemde tamamlanan ders konularını tez aşamasında ele almak, tez konusunun daha kapsamlı hale gelmesini sağlayacaktır. Tez tamamlanırken ek atıflarla içerik zenginleştirilebilir. Bu da çalışmaya verdiğiniz önemin tez Danışmanı tarafından fark edilmesini sağlar. Üniversitede görevli akademisyenlerden tez konusu hakkında fikir verebilecek olanlarına danışmak çalışma takvimini daha sağlam bir temele oturtmaya yardımcı olur. Sürekli yeni fikirler ve ek önerilere açık olun. 

Doğru Konu Seçimi

Ayrıca Bakınız :   Tez İçin Kaynakça Hazırlama: Bilimsel Referanslar Nasıl Düzenlenir?

1 ayda yüksek lisans tezi nasıl yazılır? Hususunu ele alırken doğru tez konusu belirlemenin önemine işaret ettik. Ortaya çıkan tez konusu, mevcut öneriler içinden seçilmiş en özgün konu olmalıdır. Bu yöntem tez çalışmasını başarıya götürecek önemli bir adımdır. Buna ilave olarak seçilen tez konusu mutlaka açık, net ve anlaşılır ifadelerle yazılmalı, savunması süreci de kolaylıkla yürütülebilmelidir. 

Tez Sorusu Nasıl Belirlenir?

Yüksek lisans tez çalışmasına başlanırken en önemli aşama tez sorusunu belirlemektir. Belirlenen tez cümlesi araştırma konusunun anahtarıdır. Tez cümlesine bağlı kalarak tamamlanan çalışma hedefe ulaşmış sayılır. Tez sorusu ve cevapları yüksek lisans tezine özgünlük ve detay katar. Soru cümlesi akılda kalıcı olmalı ve tezin amacını da açıklamaya yardımcı bir nitelik taşımalıdır.  Tez çalışmasının ilerleyişi netleştikten sonra birkaç soru daha belirlenerek konuya farklı açılardan yaklaşılabilir, bu yöntem tez hazırlanma sürecini daha verimli tamamlamaya yardımcı olacaktır. 

Tez konusunu belirleyen ana soruya yanıt bulmak için gerekli araştırmayı yapmak sonuca ulaşmayı kolaylaştırır. Tez Sorusu Nasıl Belirlenir? Konusunu merak ederken tez sürecinin bilimsel metin yazımı olduğunu unutmamak gerekir. Çalışma içinde yer alacak deneyler, analizler ya da anketler bu bilimsel yazım sürecinin sağlamasıdır. Her şeyden önce tez yazım sürecinin, 1 ay ya da 1 aydan daha fazla olması, hazırlığın özgünlüğüne ve akademik yapısına etki etmemelidir. Çünkü tez yazımı, ilgili araştırma konusu hakkında yapılan bilimsel çalışmadır.