2 Yıllık Bölüm İçin Tez Yazılır mı?

Oyla

2 Yıllık bölüm için tez yazılır mı? Konusu, ön lisans programına başlayan tüm öğrencilerin en merak ettiği sorudur. Lise eğitiminin bitiminden itibaren sınavsız olarak direkt geçiş yapılabilen pek çok önlisans programı, eğitim ve öğretim süreçlerini başarıyla devam ettiriyorlar. Bu bölümlerin çoğu meslek edindirme amacı güttüğü için dönem bitiminde öğrencilerden genel olarak bitirme proje istenir. Önlisans bitirme tez ödevi olarak adlandırılan bu çalışmalar yine diğer tez çalışmaları gibi, belirli akademik kriterler içerisinde olmalıdır. Bilimsel çerçevede düşünüldüğünde 5 sayfalık bir tez çalışması ile 30 sayfalık bir tez çalışmasının nitelik olarak farkı yoktur. Tez projelerinde önemli olan ortaya koyulacak bilimsel öneridir. Özgün ve farklı bir çalışma yöntemi ile hazırlanan tez çalışmaları, ilgili Öğretim Kurumları için her zaman bir değerdir. 2 yıllık yüksek okul öğrencilerinin sıklıkla merak ettiği bir husus olan, “iki yıllık bölümde tez yazılır mı?” sorusuna genel olarak verilecek cevap, evet olacaktır.

Bilindiği üzere 2 yıllık üniversiteler, liselerden sınavsız olarak geçiş yapılabilen tek seçenektir. Sınavla alım yapan fakülte ve Akademi programları için bu durum söz konusu olmadığı gibi mezuniyet süreçleri de farklıdır. Konuya, meslek edinme açısından yaklaşan bir kişi, yüksek okulu bitirerek, öğrenim gördüğü meslekte çalışma hayatına başlayabilir. Eğer öğrenci, okuduğu branşı 4 yıla tamamlayarak, fakülte mezunu olmak istiyorsa, ara geçiş sınavlarına girerek istediği fakülteye geçiş yapabilmektedir. Ağırlıklı olarak meslek liselerinden geçiş yapılan meslek yüksekokulları için belirlenen ders müfredatı da yine meslek ağırlıklıdır. Dolayısıyla bu bölümleri bitirirken sunulacak tez konuları da mesleki konulardan olur

2 Yıllık Bir Yüksek Okulun Eğitim Süreci

2 yıllık bir yüksek okulun eğitim süreci nasıl ilerler? Diye merak eden öğrencilerin ilgili üniversitelerin Öğretim programlarını incelemeleri gerekir. Her ön lisans programının bölümleri hakkında en kapsamlı bilgi kaynağı, yüksek öğretim kurumudur. Genellikle bölüm bitirme tez çalışmaları, ortalama 30- 50 sayfa aralığındadır. 2 yıllık üniversite bölümleri için belirlenmiş olan tez hazırlama kılavuzlarında daha detaylı bilgilere ulaşmak mümkün. Ön lisans bitirme tez çalışması lisans ve yüksek lisans ders çalışmalarına göre daha kolaydır. Proje, tez hazırlama formunda hazırlanır fakat araştırma konusu itibarıyla daha sade ve basit olduğu için kısa sürede ve daha kolay tamamlanır. Tabii öğrencinin diğer çalışma alanlarında da olduğu gibi ön lisans tez çalışmasında da gerekli olan özen ve titizliğini göstermesi şarttır. Neticede her çalışma kendi bağlamında özgün ve bilimsel zeminde ilerler. Önlisans bitirme tezini hazırlayan bir öğrenci, konuya hakim uzmanlara danışabilir, onların yönlendirmeleri ile tezini bitirebilir. Bu sayede tez çalışmasını daha kısa sürede ve ilgili kurumun istediği ölçülerde tamamlayabilecektir.

Ayrıca Bakınız :   10 Ücretsiz İntihal Programı

Ön Lisans yönlendirilmiş çalışma nedir?

Ön lisans yönlendirilmiş çalışma, öğrenciye ilgili öğretim görevlisi tarafından seçilmiş bir konunun önerilmesidir. Öğretim görevlileri ve danışman hocalarla birlikte istişare edilerek ortaya çıkarılan konunun, önlisans öğrencisi için daha uygun olduğu düşünülür ve bu amaçla belirlenmiş olan tez konusuna öğrencinin hazırlanması sağlanır. Önlisans yönlendirilmiş çalışma nedir? Diye merak eden öğrenciler için bu kısa açıklama yeterli olacaktır

Ön lisans yönlendirilmiş çalışma nasıl hazırlanır?

Hazırlık konusunu ve araştırma sahasını tez danışmanı ile beraber belirleyen öğrenci için artık çalışmayı tamamlama süreci başlamıştır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır:

  • Zamanı çok doğru bir şekilde kullanmak gerekir
  • Süreç ve planlama birbiriyle uyumlu olmalıdır, çalışmayla ilgili hazırlanan taslak mutlaka tez danışmanının onayına sunulmalıdır
  • Kontrol tarihleri içinde inceltilmesi gereken çalışma, ilgili tez danışmanına mutlaka sunulmalıdır. Tez için gelen değerlendirmeler ve revize talepleri eksiksiz yerine getirilmelidir.
  • Çalışma süresince yararlanılan tüm kaynaklar bir arşiv şeklinde saklanmalıdır.
  • Tüm hazırlık süreci mutlaka belli bir plan üzerinde yürümelidir.

2 yıl öğrenim sunan üniversitelerde sınavsız geçiş yapılabilmektedir. tek seçenektir. Fakülte veya üst düzey programlara sınavsız geçiş sağlanamaz.  Bu sebeple iki yıllık bölümden 4 yıl öğretim sunan bölüme geçmek için geçiş sınavında iyi bir not alınması gerekir. Sınavsız geçişin olduğu bölümler, mesleki olarak önerilen bölümler değildir.  Tüm öğrencilere merkezi üniversite seçme sınavına girerek istedikleri bölüme geçmelerini öneriyoruz. Meslek yüksek okulu adı altında öğretim sunan programlarda ağırlık, meslek lisesinden geçen öğrencilere uzmanlık kazandıracak teknik eğitim sağlamaktır. Bu bölümler katsayı olarak diğer bölümlerden avantajlıdır. Sonuç itibariyle mesleki programlara kayıt yaptırmayı düşünen öğrencilerin bu bölümlerin 2 yılla sınırlı olduğunu bilmelerinde yarar vardır. Daha detaylı bilgi almak için ilgili üniversitenin öğrenci işlerine başvurulabilir. 2 yıllık üniversitelerde eğitim, programın içeriğine göre ilerlemektedir. Öğretimin kalitesi be niteliği dersi veren akademisyenlerin uzmanlığına ve söz konusu meslek yüksekokulunun akademik alt yapısına bağlıdır. Kısaca pek çok değişkenin bulunduğu önlisans programlarında öncelik  her zaman mesleki eğitimdir. Bu noktada eğitim kalitesinin programa kayıt yaptıran öğrencilerin derse katılımı ile yükseleceğini hatırlatmak gerekir. Son dönemlerde sıkılıkla 2 yıllık bölüm için tez yazılır mı? Sorusu gündeme gelmektedir.

Ayrıca Bakınız :   MARKA İMAJ ÇALIŞMALARI NASIL YAPILIR?

Genel olarak yüksek okullarda bölüm bitirme tezi hazırlanmaktadır. Elbette her akademik programda olduğu gibi yüksek okul bölümlerinde öğretim görülen konulardan biri seçilerek onun üzerinde bitirme tezi hazırlanmaktadır. Özetle tüm üniversite programlarında bitirme tezi türü çalışmalara yer verilmektedir. Akademik takvime göre hazırlanan tez, bitirme tezi, yönlendirilmiş çalışma veya dönem projeleri, ilgili yüksek öğretim kurulu tarafından belirlenmiş akademik dönem içerisinde hazırlanıp teslim edilmelidir. Öğrenciler bitirme tezlerini mutlaka mezun olmadan önce okul idaresine teslim etmek zorundadır. 2 yıllık üniversitelerde ön lisans bitirme programı olarak hazırlanan projelerin tamamı genellikle aynı öğretim dönemi içinde tamamlanmalıdır. Meslek yüksekokulu öğrencileri 2 yıllık üniversiteler içinde bitirme tezi hazırlamak gerektiğini bu konu vasitasıyla öğrenmiş oldular. Tüm akademik çalışmaların temel amacı özgün içeriğe sahip bilimsel araştırmalar ortaya koymaktır. Diğer tez projelerinde olduğu gibi ön lisans bitirme ödevlerinde de sürecin birlikte yürütüleceği danışman hoca oldukça önemlidir.

İyi seçilmiş bir tez konusu alanında deneyim sahibi bir öğretim görevlisi ile yürütülürse ortaya mutlaka kaliteli bir proje çıkacaktır. Emek verilerek hazırlanan her çalışma önemli ve saygındır. Teknik detaylara ve ilgili yazım kurallarına uyarak hazırlanan bitirme tezi için güzel bir sunum da ortaya koyulursa diğer öğreciler için referans bir çalışma oluşturulmuş olabilir. Başarı için her zaman çalışmak ve emek vermek şarttır. Tek yapmak gereken çalışmanın en doğru nasıl yapılacağı konusunda dşüünmek ve araştırmalar yapmaktır. Bitirme tezi hazırlamaya başlamadan önce mutlaka konu başlığınızı bildiğiniz konular arasında seçmelisiniz. Bu tercih sizleri konuya ilgili ve araştırmaya istekli kılacaktır.

Eğer konu belirlemede zorlanırsanız tez danışmanınızdan fikir alabilirsiniz. İlgi ve merak uyandıran konuları tercih etmek de diğer öneri konusudur. Merak duyulan alanda çok rahat çalışılır ve bir an önce sonuca gidilmek istenir. Bu da çalışmanın istenen süreden bile erken bitirilmesi anlamına gelecektir. Danışman hoca ile fikir alışverişinde bulunmak, onunla birlikte hareket etmek de yine tez hazırlık sürecinde başarıya giden yolu hazırlayan diğer önemli husustur. Planlı ve düzenli bir çalışma ile ideal bitirme tezini hazırlayarak bölümünüzden başarıyla mezun olabilirsiniz.