Bitirme Tezi

Oyla

Lisans programları ve yüksek lisans bitirme aşamalarında öğrencilerin en fazla uğraştıkları konu, bitirme tezi hazırlamaktır. Genel olarak tez çalışmalarında belirlenen konu, çalışmanın odağıdır ve bütün metot bunun üzerine kurulur. Tez yazımına başlamadan önce öğrenci, kapsamlı bir araştırma yaparak, tez konusunu belirlemelidir. Böylelikle hangi konu üzerinde detaylı araştırma yapılacağı netleşmiş olur. Tez danışmanının görüşlerini ve daha önce o alanda yapılmış çalışmaları da ayrı ayrı değerlendirerek, en doğru bitirme tezi için çalışmaya başlayabilir.

Bir tez programı her şeyden önce nitelikli bilimsel çalışmadır. Tüm veriler, saha araştırmaları ve analizler bu çerçevede ele alınır. Basit gibi görünen bir konu bile tez projesi kapsamında ele alındığında, oldukça detaylı ve kapsamlı forma dönüşür. Bu, tüm akademik çalışmalar için geçerlidir. Tez yazımı konusunda daha önce hiçbir çalışma yapmamış olan öğrenciler, bu süreci uzman yardımı alarak daha kolay geçirebilir. Profesyonel tez danışmanlığının sunduğu yazarlık desteği sayesinde, nasıl bir çalışma metodu uygulayacağını bileceğinden diğer araştırma konularına daha fazla zaman ayırabilir. Özellikle çalışma hayatı içinde olan öğrencilerin konuları ile alakalı uzman desteği alması, kritik önemlidir. Çünkü üzerinde çalışılan tez, belli bir teslim tarihine kadar bitirilmelidir. Aksi takdirde o sürece kadar verilen tüm emek ve zaman, boşa gitmiş olacaktır. Tez konusuyla ilgili gerekli olan aşamalar netleştikten sonra teknik ayrıntılara bakılabilir. Bunlar, tezin yazım formu, yazım teknikleri ve yararlanılacak kaynakçaların taranmasıdır. Bu süreci de öğrenci, tez danışmanıyla bir araya gelerek, karşılıklı fikir alışverişi içerisinde yönetebilir.

Bitirme Tezi Hazırlama

Lisans programlarının son sınıfına gelen her öğrenci, bölümlerini başarıyla bitirdikleri konusunda genel bir değerlendirme yapmak için tez projeleri hazırlarlar. Burada amaç, öğrencinin 4 yıllık öğretim programı süresince ne kadar bilgi sahibi olduğunu ve bu akademik sürecin ne kadarından istifade edebildiğini görmektir. Öğrenciler tez konularını seçerken mutlaka hocalarının yönlendirmelerini dikkate almalıdırlar. Hangi konuda bir çalışma yapılmasına ihtiyaç varsa, onu bitirme tezi olarak ele almak, daha isabetli bir yaklaşım olacaktır. Hem çok daha fazla özgün kaynağı ulaşılabilir hem de aynı alanda daha sonra yapılacak çalışmalara da örnek bir referans sunulmuş olur.

Ayrıca Bakınız :   Tez Yazdırma İstanbul

Tez Hazırlama Süreci

Öğretim görülen branşın içerisinde olan konu başlıklarından bir tanesi seçilerek bitirme tezi hazırlığına başlanabilir. Akademik hayatta kendine bir yer edinmek isteyen ve başarılı bir bilimsel çalışma ortaya koymayı düşünen her öğrenci tezini hazırlarken şu kriterlere dikkat etmelidir. Konu başlığı mutlaka ilgi alanından olmalıdır. Kaynak sorunu yaşanacak bir konu seçmekten kaçınılmalıdır. Teknik hataların olacağı noktalar önceden değerlendirilmeli ve bu konuda verilen uyarıları dikkate almalıdır. Hem öğrencinin hem de ilgili akademik kurulun merakını uyandıracak ve ilgiyle okuyacakları bir tez konusu seçilmelidir. Daha önce çok fazla çalışılmamış, farklı yönleriyle belirsizlik içinde kalmış bir konuyu seçme cesaretini gösteren öğrenci, akademik anlamda saygıyla karşılanır. Çünkü gideceği yol ve göstereceği gayret daha fazla olacaktır. Bu konuda harcanan emek ve gayret, her zaman takdire şayandır.

Araştırma metodu

Belirlenmiş ve hazırlık aşamaları ortaya çıkmış bir tez, araştırma metodu ile sonuca doğru götürülmelidir. Tez çalışmasını tamamlarken belirli periyotlarla geriye dönüp kontroller yapmak, araştırma metotlarında elde edilen bulguları sağlıklı değerlendirebilmek açısından da oldukça önemlidir.

Soru ve tartışma bölümü                                                                                                          Ortaya çıkan sorulara verilecek cevaplar nihai aşamaya gelindiğinin işaretidir. Bu nedenle konu ile ilgili soruları mutlaka tez danışmanı ile istişare etmek gerekir. Karşılıklı karar verilen soruların cevaplarını tespit ettikten sonra, artık sonuç kısmını yazmaya başlayabiliriz.