İki Günde Tez Nasıl Yazılır?

Oyla

İki Günde Tez Nasıl Yazılır?

Tez Yazım sürecinden önce tezin ne amaçla yazıldığını ele almak gerekir. Yüksek lisans ve doktora çalışmaları için ciddi bir akademik süreç olan tez yazımı, çalışmanın niteliğine göre bir ay ile bir yıl arasında sürebilir. Saha çalışması ve birebir görüşmeler gerektiren tez çalışmalarının 2-3 yıl içinde tamamlandığı da biliniyor. Üniversite yaşamının başlaması ile birlikte sürekli gündeme gelen tez çalışmaları, lisans bitirme, yüksek lisans ve doktora süreçlerinin ana gündemidir. Pek çok lisans çalışmasının üstünkörü hazırlandığı ve tamamen kağıt israfı olarak görüldüğü, günümüzde ortaya çıkan bir gerçektir. Bu sebeple 2 günde tez nasıl yazılır? Sorusu, genellikle basit yazılacak bir tez için sorulan sorudur. Aksi takdirde detaylı, kapsamlı ve bilimsel çalışmalara dayanan bir akademik tez çalışmasının iki günde tamamlanması mümkün değildir. Lisans sürecinin bitiminde hazırlanan tez çalışmaları, yüksek lisans ve doktora çalışmaları kadar önem arz etmez. Ancak yine de öğrencinin akademik deneyim kazanması ve bilimsel araştırma mantığını kavraması için lisans bitirme tezi de önemlidir. Tez yazmak meşakkatli ve dikkat gerektiren bir süreçtir. Tez çalışmasını dikkatle ve akademik titizlikle sürdüren bir öğrenci gelecek diğer tüm çalışmalarında da aynı titizlik ve özeni göstermeye başlar. Bu sebeple ilk yazılacak olan tezin öğrenci açısından önemi büyüktür. Lisans ve lisansüstü tez çalışmasını hazırlayan bir öğrenci, aynı zamanda öğretim süresince elde ettiği bilgilerin ne kadarını anlayabildiğini de görmüş olur. Bu yönüyle tez yazım süreci, bilimsel çalışma mantığına zemin oluşturur.

Tezsiz yüksek lisans

Gerek Lisans gerekse lisansüstü tez yazım çalışmalarında ortak bir payda vardır. Yüksek Lisans tezi, Lisans bitirme tezine göre her zaman daha zor ve daha kapsamlı olacaktır. Ancak her iki tez yazım sürecinde de mutlaka varılması gereken bilimsel bir sonuç olmalıdır. Yüksek lisans tez hazırlama sürecindeki bir öğrenci, çalışmayı ne kadar zamanda tamamlayabileceğinden önce çalışmayı istenen nitelikte hazırlayıp, hazırlayamayacağını düşünmelidir.  Tezin amacı belirlenmiş akademik bir konudaki bilgiyi, özgün bir biçimde ele almaktır. Bunu gerçekleştirebilmek için daha önceden ele alınmamış yöntemlerle ilerleyerek, net bir çalışma konusu seçilmelidir. Çalışma alanı belirlendikten sonra gerekli olan kaynak taramalarına ve literatür çalışmalarına başlanabilir. Tez Yazım sürecinde bilimsel verileri analiz etmek, kaynakça taramak ve literatür okumaları, oldukça önemlidir. Elde edilen bulgular karşılaştırılarak değerlendirilirse, çalışmaya yeni bir anlayış katılabilir. Bu da tezin özgünlüğüne işarettir.

Ayrıca Bakınız :   Tez Yazım Kuralları: Başarılı Akademik Çalışma

Hazırlanacak tezin güçlü bir kaynakçaya sahip olması çalışmanın başarıya ulaşması için oldukça önemlidir. Lisansüstü eğitiminizi başarıyla tamamlayarak, akademik hayatınıza başlamak istediğinizde, kurumunuzun belirlediği tez yazım süreci içerisinde oluşturduğunuz tezin, kurum içi örnek tez çalışmaları arasında yer alması, en ideal olanıdır. Yüksek derece onay alarak kabul görmüş tez çalışması, akademik hayatın başlangıcındaki en güçlü referanstır. Lisans eğitimi görmek isteyen bir öğrenci hedef ve konumları doğrultusunda ilerlemek istiyorsa, Tezsiz yüksek lisans yerine tezli yüksek lisans çalışmasını tercih etmelidir. Böylelikle akademik dünyanın içinde yer almak mümkün olabilir. Özetlemek gerekirse lisans döneminden itibaren başlayarak akademik hayatın içerisinde yer almak isteniyorsa, bu konudaki tek seçenek, tezli yüksek lisans çalışmasıdır. çalışma türüne karar verildikten sonra süreçle ilgili detaylar, tez danışmanından öğrenilebilir.

Tez Yazım süreci

Tez Yazım süreci müfredatla ve dönem dersleri ile alakalı olmayan özgün ve farklı bir çalışmadır. Bundan dolayı bazı kritik noktalara dikkat edilmesi ve bu yönde ilerlenmesi gerekir. Doğru yöntemlerle, nitelikli ve özgün bir tez yazımı için gerektiğinde profesyonel destek alınmaktan kaçınılmamalıdır. Tez yazım sürecinde sabırlı ve titiz davranmak, çalışmanın başarıya ulaşmasında kilit noktadır. Hızlı yazılmış ve özensiz oluşturulmuş bir tez çalışmasının ilgili üniversite tarafından kabul edilmesi çok zordur. Tez çalışmasına başlayacak olan öğrenci özellikle şu konuya çok dikkat etmelidir. Tezi, eğitim aldığı branşı bitirmek adına mı hazırlıyor yoksa bulunduğu üniversitede ya da başka bir öğretim kurumunda akademisyen olarak çalışmak için mi hazırlıyor? Bu soru, tezin hazırlanma sürecini belirleyen temel unsurdur. Her çalışmada olduğu gibi tez hazırlama sürecinde de karşılaşabilecek engeller, olası aksilikler, mutlaka planlanır. Yaklaşık olarak tezin hazırlanıp biteceği süre hesaplanır, olasılıklar tamamlandıktan sonra tezin yazım takvimi belirlenir. Tez hazırlık öğrencisi belirli periyotlarla ilgili tez danışmanına başvurarak, sürecin istenen düzeyde devam edip etmediğini kontrol etmelidir. Konusu belirlenmiş, çalışma sahası oluşturulmuş bir tez konusu, artık yazılmaya hazırdır.

Zamanında tez yazımı

Çoğu zaman atlanan bir nokta da tezin zamanında ve istenen düzeyde hazırlanıp hazırlanmadığını değerlendirmektir. Aksi takdirde kısa sürede hazırlanmış bir tez çalışması hiçbir başarıya işaret etmiyorsa, kısa sürede hazırlanmasının hiçbir ehemmiyeti yoktur.

Ayrıca Bakınız :   TEZ YAZMAYA NEREDEN BAŞLANIR?

2 gün içerisinde tez hazırlayabilir miyim? Diye soran öğrencilere, bunun mümkün olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Şunu da eklemek gerekir ki tez yazım sürecinden önce gerekli olan kaynak taramaları ve okumalar dahi, bir hafta ile bir ay arasında sürmektedir. Her şeyden önce tez yazmak, bilimsel bir çalışmanın kağıda dökümüdür. Yükseköğretim kurumu, tezi hazırlayan öğrencinin bu konuda verdiği emek, gayret ve çabayı değerlendirmek ister. Kendi ilgi alanında konu belirleyen bir öğrenci, özgün bir çalışma sistemi ve detaylı kaynak taramaları ile oluşturduğu tezini, gerekli mercilere de kontrol ettirdikten sonra gönül rahatlığı ile üniversitesine teslim edebilir.