Önsöz Nasıl Yazılır?

Oyla

Önsöz Nasıl Yazılır?

Tez çalışması için yazılacak önsöz, hazırlanan çalışmanın hangi süreçlerden geçtiği hakkında verilen kısa bir bilgilendirmedir. Önsöz yazmaktaki gaye, çalışmanın neden yapıldığı hakkında bilgi vermektir. Yine teşekkür amaçlı yazılan önsözler de çalışmanın nedenleri hakkında bilgi verir. Tez hazırlığı için yazılan önsözler genellikle çalışma süresince yardımcı olan kişilere ve kurumlara teşekkür etmek amacını taşır. Tez süresince bilgi ve deneyimini esirgemeyen tez danışmanı, kaynak sağlayan birimler ve araştırma konusuna destek veren kurumlar, sıklıkla teşekkür edilen mercilerdir. Önsöz kısa, anlaşılabilir ve net olmalıdır. Tezin diğer bölümlerinde olduğu gibi önsöz yazarken de uyulması gereken birkaç nokta vardır.

Önsöz nasıl yazılır? Başlığı altında, şu açıklamaları toplayabiliriz. 

  • Önsöz en fazla 2 sayfa olmalıdır, ancak ideali bir sayfadır.
  • Yazının bulunduğu sayfada belirtilen tarih, sayfanın sağ tarafında durmalıdır.
  • Teşekkür edilen kişi ve kurumların isimleri küçük, soy isimleri de büyük harfle yazılır.
  • Önsöz yazarken kullanılan dil ve üslup oldukça önemlidir. Yazı, tamamen resmi bir çerçevede ilerlemeli, konunun ciddiyetinden asla uzaklaşılmamalıdır.

Önsöz, yüksek lisans tezlerinde zorunlu olan aşamalardandır. Bazı lisans tezleri için talep edilmeyebilir. Teşekkür bölümünde tamamen kendi fikirlerinizi ve duygularınızı ifade etmeniz, önsözün anlatım gücünü arttırır. Çalışma süresince tutulan küçük notlar ve yaşanan bazı zorluklar da önsöz kısmında kısaca belirtilebilir. Önsöz yazarken konuyu çok fazla uzatmamak gerekir. Kısa ve net cümlelerle çalışmanın amacı ve teşekkürler ifade edilmelidir.

Önsöz, tez çalışmasının ilk sayfasıdır. Bu nedenle bir sayfayı geçmeden yazıyı bitirmek, biçimsel bütünlüğü korumak adına önemlidir.

Önsöz Hangi Çalışmalarda Zorunludur?

Bazı lisans tez çalışmaları hariç, önsöz bölümünü hazırlamak mecburidir. Özellikle yüksek lisans ve doktora çalışmalarında önsözü titizlikle yazmak gerekir. Çalışmanın teslim edileceği üniversite, önsöz ile ilgili herhangi bir talepte bulunmadıysa, konuyu hazırlayan kişi burada kendi tasarrufunu kullanabilir. Yalnız detaylı taramalar sonucu ve geniş kapsamlı kaynaklar taranarak hazırlanan Yüksek lisans tezleri için önsöz yazılmaması düşünülemez. Akademik çalışmalarda zaman içinde gelişen bazı gelenekler vardır, çalışmanın bir kişiye ithaf edilmesi, çalışma süresince yaşanan duygu ve düşüncelerin anlatımı ve yardımı dokunan birimlere teşekkür etmek, yerleşmiş akademik bir gelenektir.

Ayrıca Bakınız :   Tez Yazdırma İstanbul

Önsöz bölümü, tez çalışmasının içindekiler kısmından önce gelir. Tez yazım kılavuzlarında genellikle kalıp bu şekildedir. İmla kurallarına ve dil yapısına uygun şekilde hazırlanan önsözden sonra içindekiler ve giriş kısmına geçilir. Belirli bir zaman diliminde akademik düzeyde hazırlanmış bir Tez için Önsöz, çalışmayı anlatmak için açılan ilk kapıdır.

Önsöz Örneği

Çalışmamda x kurumunun ye kullanıcıları üzerindeki etkisi araştırılmıştır……… Firması ile dijital platformların arasındaki bağlantı sırasıyla gözden geçirilmiştir

Firmanın argümanları ve kullandığı aygıtlar hitap ettiği sektörlere ayrılarak farklı bileşenlerle ele alınmıştır ortaya çıkan sonucun günlük hayata etkisi Ayrıca analiz edilmiştir.

Test çalışmam aşamasında benden deneyimlerini ve tecrübelerini esirgemeyen doçent doktor…. Öğretim görevlisi…. Ve…… Hocama teşekkür etmeyi borç bilirim.

Tez Teşekkür Örneği

Çalışmamın tamamlanmasında bilgilerini ve tecrübelerini ben de paylaşmaktan çekinmeyen ve kendileriyle ne zaman görüşmek istesem bu ricamı kabul eden güzel konuşmalarıyla beni motive eden, içten dilekleriyle beni cesaretlendiren hocam Doç Dr …….   ye teşekkürü bir borç biliyorum. Bu aşamada konu ve literatür taramasını nasıl yapmam gerektiği hakkında beni bilgilendiren ve önemli yönlendirmelerle verimli bir şekilde yürütmemi mi sağlayan saygıdeğer araştırma görevlisi……………… ‘ne içten teşekkür ederim, değerli zamanını, hazırlamış olduğum bitirme projeme ayıran üniversite Öğretim sürecim boyunca çok değerli bilgilerle önümü aydınlatan Prof Dr…………………’ya da içten teşekkürlerimi sunarım.

Üniversite eğitim hayatım boyunca bana kattıkları değerlerle beni onurlandıran bölüm hocalarıma verdikleri çaba ve gayret için ayrı ayrı teşekkür ederim. Son olarak tez hazırlık sürecin boyunca benden desteğini esirgemeyen…………….. ‘ya ve değerli aileme sonsuz teşekkürlerimi sunarım.