TEZ AŞAMALARI NELERDİR?

Oyla

TEZ AŞAMALARI NELERDİR?

Bilimsel alt yapıda olması gereken her tez çalışması mutlaka belirli aşamalara sahip olmalıdır, konu belirlemeden sonuç aşamasına kadar tüm tez hazırlık sürecinde mutlaka onay alınarak ilerlenmeli ve zaman kaybının önüne geçilmelidir. Tezi oluşturan bölümleri detaylı olarak şöyle çıkarabiliriz:

Tez Konusu Belirleme

Tez konusu belirleme çalışmanın istenen düzeyde yürümesi için çok önemlidir. Ödevin istenen etkiyi yaratması için konu seçiminde titiz olunmalı özgün bir konu başlığı belirlenmelidir.  Konuyu belirlemeden önce tez çalışması ile ilgili detaylı bir araştırma yapmak, oldukça yararlıdır. Eğitim konusunu net bir şekilde vurgulayarak, tüm süreci belirgin hale getirmek gerekir. Bu yöntem sayesinde başarı oranı üst seviyeye çıkacaktır. Özetle, Tez aşamaları nelerdir? Konusunda ilk dikkat edilecek husus, iyi bir tez konusu belirlemektir. Konu başlığının özgün ve dikkat çekici olmasına ayrıca özen gösterilmelidir. Bu kriterlere dikkat edilerek oldukça güçlü bir tez çalışması ortaya çıkarılabilir. Konu belirleme aşamasında tüm kaynak verilerine ulaşmaya gayret etmeli sağlam bir kaynakça yapısı inşa edilmelidir. Çünkü bilimsel yeterliliğe sahip çalışmalar güçlü kaynak taraması ile mümkündür.                                                                                                                          Konu Daraltma                                                                                                                                                      Tez hazırlama aşamaları nelerdir? Araştırmasında ikinci önemli husus, konu daraltmadır. Bu sayede araştırma konusu anlamsız detaylardan kurtulur ve hedef sonuca çok daha rasyonel verilerden ulaşılır. Bilimsel yeterliliği ortaya çıkan bir konu, gerekli daraltma işlemi yapıldıktan sonra tamamlanabilir. Proje için ne kadar geniş bir konu seçilmiş olursa olsun daraltma uygulaması ile gereksiz konulardan kurtulabilirsiniz. Ancak konuyu daraltırken önemli olan bölümleri çıkarmamaya dikkat etmelisiniz. Bu nokta oldukça önemli bir ayrıntıdır. Konu daraltmasına giderken profesyonel bir destek almak, süreci çok daha kolay yönetmeyi sağlayacaktır. Tez hazırlama aşamasında konu daraltmasına giderken ilk önce anahtar kelimeleri belirlemek gerekir. Bu sayede anahtar kelimeler eşliğinde konu, en uygun şekilde sınırlandırılabilir. Sadece çalışmanın merkezinde kalan konu başlıkları değerlendirilmeli, kaynakça ile aralarındaki bağlantıya dikkat edilmelidir. 

Araştırma Konusunun Belirlenmesi

Ayrıca Bakınız :   Tez Yazım Merkezi

Konu sınırlandırması yapılırken zihninizde araştırma konusuna odaklanarak ilerlemek gerekir. Araştırma konusu mutlaka içinde bilimsel iddia barındırmalı ve güçlü bir önerme olmalıdır. Böylelikle çalışma olumlu yönde şekillenir ve çalışmanın amacına ulaşması kolaylaşır. İlk okuma işlemi ile hipotez şekillenmeye başlar. Karar verilen hipotez, projenizin ilerleyişine göre eklentiler alabilir bu durum çalışmanın son bölümlerine kadar sürebilir. Sadece hipotezin etkin bir cümle ile ifade edilmesine dikkat etmek yeterlidir. Belirlenen hipotez, bilimsel değerler eşliğinde savunulabilir özellikte olmalıdır. Yine, neden sonuç ilişkisi de bu aşamada ele alınmalıdır. 

Metot belirleme                                                                                                                        Tez hazırlama sürecinde 3. Aşama Metot belirlemedir. Bu aşamada da yine doğru bir tercih yapmak çok önemlidir. Çünkü tercih edilen metot, çalışmanın kalan bölümünü şekillendirmiş olacaktır. Tez hazırlama sürecinde seçeceğiniz metot, çalışmanıza kesinlikle bilimsel özellik katmalıdır. Bunun yanı sıra farklı yöntemlerden de yararlanarak çalışmayı çok daha kapsamlı bir boyuta taşıyabilirsiniz. Tez hazırlama aşamaları nelerdir? Sorusundaki kritik dönemeçlerden olan metot belirleme konusunda titiz davranarak, çalışmanızı benzersiz bir hale getirebilirsiniz.  Metot belirleme genellikle şu basamaklardan oluşur: 

  • Gözlem yapmak
  • Deneyler
  • Mülakat ve görüşmeler
  • Anket uygulaması
  • İstatistiki verileri kullanma

Yukarıdaki metodu belirleme seçenekleri arasından konunuzu en iyi ifade etmenizi sağlayacak yöntemi tercih etmelisiniz.

Geçici Plan Hazırlama

Geçici plan hazırlama bölümünde taslak planını gözden geçirmek gerekir. Proje sürecinizi sistematik bir şekilde sürdürebilmeniz için oluşturacağınız planın etkisi oldukça büyüktür. Hatalı oluşan bir taslak çalışmanın niteliğini bozar ve kabul edilmesini zora sokabilir. Tez planı hazırlama sürecinde geçici ifadesi şunun için kullanılır. Tezin ilerleyen bölümlerinde değişiklik yapılabileceği için şimdilik geçici planda ilerleniyor denmektedir. Özellikle okuma aşamasında çalışmaya eklemeler yapılabildiği için geçici plan hazırlama ibaresini kullanmak doğru bir seçenektir. Geçici plan oluşturulmasında şu adımları takip ederek ilerlenebilir: 

  • Giriş bölümü
  • Metot uygulama
  • Toplanan veriler
  • Bulguların değerlendirilmesi
  • Sonuç ve ek
  • Kaynakça
Ayrıca Bakınız :   Turnitin Ne Demek?

Tez hazırlama aşamaları nelerdir? Başlığı altında ele alınan planlamalar bu sıralamaya göre olursa istenen çalışma ortaya çıkacaktır. 

Geçici Kaynakça Hazırlama                                                                                                             Geçici kaynakça hazırlama süreci, diğer aşamalar kadar önemlidir. Kullanılan kaynakları not alarak bu süreci çok daha verimli geçirebilirsiniz. Tez hazırlığının istenen etkiyi oluşturabilmesi için geçici kaynakça bölümüne alınan notların tekrar okumak ve kesinleşen bölüme aktarmak, tez çalışmasına önemli detay katar.  Okumanın ilerleyişine göre eklenen yeni kaynaklar bir araya getirilerek çalışmaya son şekli verilebilir.  Yeni kaynakçaların mutlaka geçici bölüme not alınması gerekir. Çünkü, geriye dönüp aranan notlar ciddi zaman kaybı demektir. Tez hazırlamada kaynakça bölümüne geçici notların eklenmesi çalışma devam ettiği sürece yeni ilavelerin olacağı anlamına gelir.                                                        Okuma Not Alma                                                                                                                  Okuma not alma aşaması, elde edilen kaynakların yeniden gözden geçirilerek yazıya dökülmesidir. Bu sayede çalışma çok daha etkin bir forma kavuşacaktır.  Daha önce yazılmış makalelerden elde edilen bilgiler, okuma not alma bölümünde kullanılabilir. Bu kaynakçayı takip etmedeki en etkili yöntemdir. Tez hazırlama aşamalarını incelerken göz atılması gereken diğer bölümler ise şunlardır: 

Yazıya dökme                                                                                                                                    bu aşama artık toplanan verilerin yazıya dökülerek somut hale getirilmesidir. Bölüme başlarken mutlaka kılavuzda belirtilen kurallara uyulması gerekir. Tüm maddeler bilimsel kurallar eşliğinde ele alınmalıdır.  Daha önce yazılmış çalışmalara bakarak da yazım sürecinde yapmanız gerekenleri netleştirebilirsiniz. Yine tezi yazarken araştırma konusuna hakim olmak gerekir. Konuya hakim olunursa, tezin savunmasını yapmak da çok kolay olur. Çünkü doğru bir savunma, projenin jüri tarafından kabul edilmesini kolaylaştırır.

Ayrıca Bakınız :   Tez Tarama Nedir?

Tez Yazımında Profesyonel Yardım                                                                                           Tez hazırlama sürecinde yürütülen tüm aşamalar, belirli kritere sahip olması gerektiği için, bu konuda profesyonel destek istenebilir. Hem çalışma çok daha güçlü bir yapıya kavuşur hem de süreç hızlı ve kolay tamamlanır. Tez çalışmasını belirleyen öğrenci, tüm araştırma ve yazım sürecini dikkatle takip ederse, savunma bölümünü de başarıyla geçer. Sağlam cümle yapısıyla kurgulanmış ve titiz kaynak taramaları ile oluşturulmuş her çalışma, konusunda uzman birimlerin de desteği alınırsa, bilimsel niteliğe kavuşmuş olacaktır.