Tez Yazmak Nasıl Olur?

Oyla

Tez Yazmak Nasıl Olur?

Lisans, Yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlamak için bir tez hazırlamak zorunda olan öğrenciler, çalışmaya tez yazmak nasıl olur? Sorusu ile başlarlar. Tez yazım aşamaları genellikle şu basamaklardan oluşur

Çalışma konusunun belirlenmesi: 

Bu aşama öğrencinin tez çalışmasını yapacağı alanla ilgili odaklanacağı merkez noktayı anlatır. Daha önce benzer çalışmalarda oluşturulmuş konu başlıkları, bu süreç içerisinde incelenebilir.

Araştırma süreci

Araştırma süreci, daha önce ele alınmamış özgün bir konu seçmek için oldukça önemlidir. Defaatle ele alınmış bir konuyu yeniden tez projesine başlık olarak belirlemek, öğrencinin yeterli oranda özgün bir çalışma ortaya koymasına engel olabilir, bu nedenle konu seçimi yaparken detaylı bir tarama yaparak, özgün bir başlık belirlemek, çok yararlı olacaktır.

Yazım planını oluşturma

Yazım planı teknik açıdan şöyle ilerler, Tez özeti, giriş, ana bölüm ve sonuç. Sonrasında öneri bölümüne geçilir ve kaynak sıralamasına yapılacak atıflarla çalışma tamamlanır

Tez tasarımı

Yazımı tamamlanan tez, biçim açısından uygun olan şekilde tasarlanmalıdır. Önümüzdeki referans, ilgili kurumun ortaya koymuş olduğu yazım kılavuzudur

Tez gönderimi 

Tamamlanmış çalışma, gerekli olan teknik detaylar da eklendikten sonra değerlendirmesi için ilgili Jüri üyelerine sunulur.

Tez Savunma

Tez savunma aşaması, tezin neden yazıldığını, neyi amaçladığını ve çalışma sonunda nereye varılmak istendiğinin akademik kurula anlatılmasıdır. Bu aşamalarda biçim ve içerik olarak eksikler varsa bunlar öğrenciye bildirilir ve istenen ideal çalışma ortaya çıktıktan sonra yeniden savunma talep edilir. Tez yazmak nasıl olur? Diye başlayan süreç, öğrencinin tamamladığı çalışmayı başarıyla ilgili üniversiteye sunmasıyla sona erer. Bir makalenin yazım süreci, yazmadaki amaç ve varılmak istenen hedef, özellikle lisans bitirme çalışmalarında ilk dikkat edilen kriterdir. Sonrasında konunun ele alınış biçimi ve sorulan sorulara verilen cevaplar yeterli mi? Kriterleri ele alınır. Bunlar da yeterliyse çalışma kabul edilir.

Tez Yazımında Konu Seçimi

Daha önce böyle bir çalışma yapmamış herkes, nasıl bir konu üzerinde çalışacağını belirlemekte zorlanabilir. Profesyonel tez yazım hizmeti kanallarından destek alınıp ideal konu başlığı oluşturulabilir. Tez çalışmasında konuyu belirlerken titiz ve dikkatli olmak gerekir. Çünkü yanlış bir metotla ve yanlış bir konu ile yola çıkmak, sürecin bir noktasında çalışmayı bırakabilmeyi de beraberinde getirebilir. O nedenle, çalışmanın başlangıcından sonuç aşamasına kadar, titizlikle ve ilgiyle yürütülebilecek bir konu seçimi yapmak gerekir.

Ayrıca Bakınız :   10 Ücretsiz İntihal Programı

Seçilen konunun mutlaka varması varmak istediği bir amaç olmalıdır. Hedefi olmayan ve cevap arayacağı sorular sormayan bir tez çalışması, akademik düşünceden oldukça uzaktır.

Konu Sınırlandırma 

Konu sınırlandırma, gereksiz detaylarla boğuşmaktan kurtarır, yalnızca odak konuda hareket edebilmemizi sağlar. Böylelikle zamandan kazanarak mevcut konu başlığı hakkında çok daha fazla veri toplarız ve çalışmayı ideal formuna kavuşturabiliriz.

Hipotezi Belirleme Süreci

Bilimsel kriterler çerçevesinde oluşturduğumuz konumuzla alakalı belirlediğimiz savımız, danışmanımızın dikkatini çekmeli ve değerlendirme kurulunun da dikkatle inceleyeceği özellikte olmalıdır.

Taslak oluşturma bölümü

Yazıma hazır tezimiz, yazıya döküldükten sonra teknik detaylarla biçimsel formunu alır. İdeal bir tez formu şu aşamalarda gerçekleşir bunlar

  • Ön sayfa
  • Giriş bulgular ve yöntemler
  • Ana bölüm
  • Sonuçtur

Tez yazarken özellikle sıkça yapılan bir hata vardır. Bu hata, beyan, önsöz, özet gibi başlıkların bulunduğu ön sayfaları, genellikle sona bırakarak ilerlemektir. Bu, motivasyon düşürücü ve ilgiyi dağıtan bir hatadır. Tez dosyamızı oluştururken mutlaka ilerlememiz gereken aşamalara harfiyen uyarak devam etmeliyiz.

Tez yazmak nasıl olur? Başlığı altında ele aldığımız bütün süreci içerik bölümünden teknik aşamaya kadar bir bütün olarak değerlendirmeliyiz. En küçük bir ayrıntı bile çalışmamız içerisinde büyük bir önem taşıyabilir. Aşama aşama ilerlediğimiz tez hazırlığında her bölümü tekraren kontrol etmeli, biten bölümleri tez danışmanına sunmalı ve ortaya çıkan eksiklikleri gidererek çalışmaya devam etmeliyiz. Böylelikle sonuç kısmına geldiğimizde çok fazla geriye dönerek kontrol yapma zorunluluğumuz olmaz. Teknik açıdan tez formunda dikkat edilen noktalar şunlardır:

  • Kenar boşlukları
  • Başlığın yerleri
  • Metin biçimi
  • Kaynakça ve ekler

Araştırma Metodu

Araştırma metodu, bizim tezimizi hazırlarken hangi bilimsel yolu tercih edeceğimizi gösterir. Dolayısıyla metodumuzu sağlam bir temele oturtmalı bu konuda aceleci olmamalıyız.

Araştırma metodu, örneklem, veri toplama ve geçici plan oluşturma gibi ögelerle desteklenerek güçlü tutulmalıdır.

Geçici Kaynakça

Her bölüm için yaptığımız kaynak taramalarını o bölümde geçici olarak tutarsak, çalışmanın sonunda hepsini toplayarak kaynakçaya ekleyebiliriz. Böylelikle geriye dönmeden bölüm, bölüm ilerleyerek, bütün kaynakçaları çalışmamızda gösterebilmiş oluruz.