TEZ YAZMAYA NEREDEN BAŞLANIR?

Oyla

Tez yazmaya nereden başlanır? Sorusunu sormadan önce, hangi konuda tez yazacağımıza karar Vermemiz gerekir. Başlangıç adımımız her zaman ne yapacağımıza karar vermek olmalıdır. Yani, hangi konuda tez yazacağımızı belirlemek, hazırlığa başlamadan hemen önce yerine getirmemiz gereken bölümdür. Bu aşamada somut araştırmalar yapılabilir ya da düşünce odaklı bir genel değerlendirme de bulunabiliriz. İlgi alanlarımızı belirleyerek tez yazım sürecine başlangıç yapabiliriz. Tez araştırma yöntemimizi ve çalışma için yeterli düzeyde Türkçe kaynak bulunup bulunmadığını bir arada ele almalıyız. Çünkü çalışmamız bu iki temel üzerine oturacaktır. Tüm tez hazırlıkları bu yöntem ile ele alınmalıdır. 

Tez Planı Hazırlamak

İlk aşamayı geçtikten sonra yavaş yavaş tez planını belirleme sürecine geçilebilir. Tez ya da dönem projeleri hazırlanırken, konu başlığı, amaç, araştırma yöntemi, hipotezler ve çalışma takvimi belirlenmiş olmalıdır. 

Doğru Danışman Tercihi 

Doğru danışman tercihi tez çalışmasında güçlü yönlendirmeler alabilmek için çok önemlidir. Konu belirleme aşamasından savunma kısmına kadar öğrencisini önceden uyaran ve eksikliklerini gösteren danışman tezin başarısında etkin bir rol oynar. Akademik çalışmaların temeli zaten ortak aklı egemen kılmaktır. Temel problemlerde danışmanın olmaz dediği noktalara dikkat etmek gerekir. Böyle bir durumunda konu değişikliğine gidilebilir ya da mevcut çalışmaya güven duyuluyorsa tez danışmanı ile görüşülüp ikna olması sağlanabilir. Tez danışmanı çalışmada sınırlı olarak söz sahibidir, asıl karar tezi hazırlayan öğrencinindir. 

Araştırma Yöntemi Belirleme

Doğru danışman ile yola çıkıldıktan sonra sıra araştırma yöntemi belirleme konusundadır. Araştırma yöntemi belirlemeye veri toplamakla destek verilirse ortaya güçlü bir yöntem çıkacaktır. Tez konusu belirleme aşamasında araştırma yöntemini, çalışmanın dümeni olarak tasvir edebiliriz. Çünkü uygulama, ölçeklendirme ve değerlendirme kapasitemizi arttıran bir süreçtir. Tez konusu değiştirmek gibi olumsuz deneyimler yaşamamak isteniyorsa, konu belirleme aşamasında çok dikkatli hareket etmek gerekir. 

Veri Toplama Aşaması

Yoğun emek harcanan tez çalışmaları gerekli araştırma ve konu seçimi yapıldıktan sonra artık veri toplama aşaması ile ilerlemelidir. Danışmandan onay almış metodu uygulayarak, yüksek lisans tezi ya da yüksek lisans dönem projesini hazırlamaya başlayabilirsiniz. Nicel ya da nitel araştırma yöntemlerinden hangisi seçilirse çalışmada kullanılacak örneklemden verileri de ona göre şekil alacaktır. Özellikle zor ulaşılacak örneklemlerde çalışmaya bir an önce başlanmalı ve hızlı ilerlenmelidir. Anket toplarken dijital platformlarda genel kabul görmüş programlar üzerinden gidebilirsiniz. Bu yöntem hem hata oranını düşürür hem de veri girişi sırasında yaşanacak önemli zaman kayıplarının oluşmasına engel olur. 

Veri toplama işlemini, literatür kısmı ile birlikte yürütebilirsiniz.  Tez konusu belirlendikten sonra taranan tüm bilimsel yayınlar kısa notlar halinde alınarak literatür bölümüne eklenir. bundan sonraki aşamada, tüm akademik makaleler ve bilimsel içeriklerin okunması tamamlanmalıdır. Böylelikle tüm parçalar artık bir araya gelmeye başlayacak ve tezin odak noktası belirlenmiş olacaktır. Bu aşamada önemli olduğu düşünülen kısımları tekraren okumak faydalıdır. Tez danışmanı ile ara kontroller yaparak, sürekli irtibatta kalmak, çok önemlidir. Tekrar etmek gerekirse, her işlemden sonra mutlaka son kontrolleri yapmak gerekir. 

Genel Bilgiler ve Bulgular 

Literatür kısmından sonra eğer isteniyorsa, SPSS veri analizi kısmına geçilir.  Bu aşamayı takiben süreç, genel bilgi bulgular kısmını birleştirme çalışmasıyla devam eder. Artık tez projesi tamamlanma aşamasına geliyor demektir. Bir bütün haline gelen Yüksek lisans tezi sunum aşaması için gözden geçirilmelidir. Özet ve sonuç kısmını da tamamlamadıktan sonra çalışma teslim edilebilir.

Ayrıca Bakınız :   Tez Yazdırma İstanbul

Profesyonel Tez Yazım Desteği

Profesyonel tez yazım desteği alarak tüm tez hazırlık sürecini sorunsuz tamamlayabilirsiniz. Özellikle çalışan öğrenciler için uzman ekip desteği almayı önemle tavsiye ediyoruz. Sonuç olarak tez yazma konusunda karar vermiş birisi nereden başlaması gerektiğini ve nasıl bir yol izleyeceğini belirledikten sonra tez danışmanı ile birlikte belirledikleri tez konusunu profesyonel destek alarak hayat geçirirse, akademik çerçevede bilimsel bir çalışmaya imza atmış olacaktır.  Özellikle yüksek teknik bilgi gerektiren SPSS veri analiz sürecinde mutlaka uzman danışman gözetiminde çalışmak gerekir. Firmamızın alanında uzmanlaşmış kadrosu ile birlikte hareket ederek tüm tez çalışmalarınızda istediğiniz başarılı sonucu ortaya koyabilirsiniz. Tez öneri formunu hazırlayarak başlayan yolculuğumuz, çalışmanızın ilgili kurul tarafından kabul edilmesine kadar devam eder. Akademik hayata atacağınız ilk adımda sizleri en doğru bilgi ve kaynaklara destekleyeceğimizden emin olabilirsiniz.