Turnitin Analizi Nasıl Yapılır?

Oyla

Turnitin analizi nasıl yapılır? Diye merak eden öğrenciler, öncelikle programın çalışma mantığını çok iyi kavramalıdır. Gerçekleştirilen akademik çalışmanın intihal oranını öğrenmek ve bunu akademik çerçevede yeniden düzelterek kurula sunmak için Turnitin analizini kullanmak çok doğru bir seçenektir. Rapordaki benzerlik oranı çalışmada intihal olarak tespit edilen noktalar ve alıntı kaynakları raporda detaylı olarak çıkar. Ancak Turnitin algoritması bunları hiçbir şekilde veri sistemine kaydetmez, yalnızca mevcut intihal oranını tespit ederek, rapor haline getirir. Turnitin analizi nasıl yapılır? Konusunda bilgi sahibi olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken öncelikli hususlar bunlardır. 

Turnitin Raporu Almak

Turnitin raporu almak için ihtiyaç duyan herkes, bağlı bulunduğu üniversitenin kütüphanesinde faaliyet gösteren bilgisayar sisteminden yararlanabilir. Çoğu merkez kütüphanede intihal oranını değerlendirmek için Turnitin programları kuruludur. Tabii üniversite bünyesinde sunulan bu hizmet, yalnızca akademik çalışmaların analizlerini gerçekleştirmek içindir. Tez çalışmasındaki mevcut intihal oranını öğrenmek isteyen öğrenci, tez danışmanının onayını alarak ve onun yönlendirmesiyle bağlı bulunduğu üniversitenin Turnitin programına çalışmasını yükleyip, analiz raporunu alabilir. Bilindiği üzere Turnitin intihal tespit uygulaması, kurumsal bazda kullanılan bir sistemdir. Bireysel kullanımlarda ise yalnızca kullanıcı kurumun program bilgilerine ulaşılarak, sistemden yararlanılabilir. Tamamlanan tez çalışması Tüm kısımlarıyla Tek bir dosya halinde Turnitin programına yüklenerek intihal oranı öğrenilebilir. Raporda çıkan oranın mutlaka intihar raporunun altında olması gerekir. Türkiye genelindeki tüm üniversitelerde genel uygulama bu şekildedir. Bazı üniversite programlarında bu durum istisnai bir uygulama olarak biraz daha yukarıda kabul edilebilmektedir. Yüksek lisans tezleri için belirlenmiş intihal geçme oranı %20 iken, doktora tezlerinde bu oran %10 sınırıdır. Bu nedenle intihal raporu alınırken çalışmanın yüksek lisansımı yoksa doktora çalışması mı olduğu unutulmamalıdır. Şu detayı da belirtmekte fayda var ki bir akademik çalışmada mevcut intihal oranı ne kadar azsa, o çalışma o kadar başarılıdır ve bilimsel niteliği de o kadar yüksektir.

Çalışmanın sunulduğu üniversitenin istediği düzeltme seçeneklerine göre ilerlenip Turnitin programında ortaya çıkan bazı benzerlikler ve kaynakça alıntıları da değiştirilirse çalışma ideal formuna kavuşacaktır. Birbirine yakın kelimeleri değiştirmek ve programdaki filtreleme seçeneğini aktif kılarak çalışmak, intihal düşürme çalışmasına yardımcı olan yöntemlerdir.

Ayrıca Bakınız :   10 Ücretsiz İntihal Programı

İntihal oranı düşürülmüş, yazım kılavuzuna göre hazırlanmış ve tüm teknik detayları, ilgili forma uygun olarak oluşturulmuş çalışma, tez danışmanı ve öğrenci tarafından imzalanarak sunuma hazır hale getirilmelidir. Çalışmanın yanında intihal raporu da yine jüriye teslim edilmelidir. Aynı belgeler elektronik ortamda da tez sunum jürisine iletilir.

Turnitin İntihal Raporunda Renkler Ve Anlamları

Programdaki İntihal oranlarının yanında duran renkler şu aşamayı ifade eder: %0 ile %24 arasındaki oran, yeşil renk, %25 ile %49 oranındaki düzey, sarı renk, %50 -%74 arasındaki oran turuncu renk ve %75 ile %100 oranındaki oran ise kırmızı renk ile işaretlenir. İntihal kontrolü çerçevesinde yapılan çalışmalar, program tarafından kaydedilmez. Bunu, tezin sunum aşamasında, makale kontrol edilirken görmek, mümkündür. Program, mevcut tez çalışmasını kendi veri tabanına kaydetmediği için sunuma hazırlanmış dosya, Turnitin programında hiç analiz edilmemiş gibi olur. Ez cümle, Turnitin programı, akademik çalışmaların karşı karşıya kalacağı intihal tehlikelerini önlemek için tasarlanmış, detaylı analiz programıdır.