Turnitin Ne Demek?
Bir akademik makalenin özgürlüğünü ölçmek ya da bilimsel bir çalışmanın orijinal kaynaklara ne kadar dayandığını görebilmek için oluşturulmuş internet tabanlı analiz programına “Turnitin” denilmektedir. Turnutin yazılımına yüklenen metinler, çok kısa sürede konuyla ilgili kapsamlı bir karşılaştırmaya tabi tutulur, program raporunda çıkan veriye göre çalışmanın özgünlük derecesi ortaya çıkar. Analiz sürecine sokulan dokümanın hangi kaynakçalardan alıntılar yaptığı, ne kadarının özgün yorumla ilerlediği ve nerelerde başka çalışmalarla bağlantısı olduğunu görebiliriz. Turnitin ne demek? Sorusuna verilebilecek en kısa cevap, programın bir çalışmanın intihal ve benzerlik oranını ölçmek için kullanılması olabilir.
Özel veri tabanı sayesinde metin bölümüne yüklenen çalışmayı detaylı olarak inceler, internet üzerinde olan tüm çalışmalarla karşılaştırarak özgünlük derecesini ortaya çıkarır. Program, uluslararası intihal tespit programları arasında en sık kullanılanlardandır. Güvenilirliği ve kesinlik oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle dünya genelinde pek çok üniversite bu programı kullanır, yine Türkiye’deki üniversitelerinde hemen hemen çoğunda intihal tespiti için Turnitin programı kullanılmaktadır. Geniş arama düzenine sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda Tüm arama motorları ile daha uyumlu bir algoritmaya sahiptir. Bu sayede akademik düzeyde yazılmış tüm metinlerin özgünlük ve doğruluk düzeylerini çok kısa sürede tespit edebilmektedir.
Genel olarak Turnitin programı kurumların kullandığı bir programdır. Akademik kurumların, üniversitelerin ve bilimsel yayın yapan kuruluşların satın alarak kullandığı, yüksek güvenlikli bir programdır. Bu yönüyle kişisel kullanıma açık değildir. Çünkü bireysel satın almalarda maliyeti oldukça yüksektir. Genellikle programa çalışmanın yürütüldüğü kurumun kendi veri tabanından ulaşarak, çalışma için özgünlük testi istenebilir
Turnitin Nasıl Çalışır?
Turnitin nasıl çalışır? Diye araştırma yapan herkes öncelikle uygulamaya erişim konusunu netleştirmelidir, çünkü Turnitin her bilgisayarda kullanılamaz ve uygulamaya her kurumdan ulaşılamaz. Programın ana sayfasına geçtikten sonra şayet bir öğrenci çalışmasının özgünlüğünü test etmek istiyorsa açılan sınıf kısmına sınıfını ve ismini girer, sonra ilgili öğretim üyesinin ismi yazılır. Class name bölümüne tıklanır, yüklenen metinin özgünlük değeri burada görülebilir. Genellikle çıkan sonuç %2 %3 benzerlik taşır olacaktır. %0 benzerlik oranı, Turnitin programında ulaşılabilen bir sonuç değildir.
İntihal Oranı En Fazla Ne Olabilir?
İntihal oranı en fazla ne olabilir? Konusu, çalışmasını Turnitin programına yükleyen öğrencilerin ilk merak ettiği sorudur. Bu oran, çalışmanın gerçekleştiği kurumun verdiği oranlara göre bazı değişiklikler gösterebilir, ancak genellikle %10, %15 arasında kalan intihal oranının kabul edildiğini bilmemiz gerekir. Bazı istisnai çalışmalarda oran %20’ye kadar çıkabilir. Bu orandan sonraki rakamlar, tüm kurumlarda intihal olarak kabul edilir ve intihal bölümlerini düzeltme talebi gelir. İntihal oranının %10-15 oranında çıkmasının sebebi ise şöyle açıklanabilir. Çalışmada atıfta bulunulan kaynaklar ve yararlanılan metinlerden elde edilmiş eklemeleri program intihal olarak algılamaktadır. Bu nedenle %10-%15 intihal oranı çalışma içerisinde makul kabul edilir. Metnin tamamına bakarak çalışmanın boyutlarını ayrı ayrı değerlendirmek, özgünlük tespiti açısından daha doğru olacaktır. Programda intihal oranının düşük çıkması için farklı İmla kuralları ve noktalama işaretleri kullanılabilmektedir. Ancak bu durum tavsiye ettiğimiz bir yöntem değildir. Çünkü gerekli noktalama işaretleri düzeltilip metinin tamamı uygulamaya yeniden girildiğinde programda intihal oranı açık bir şekilde ortaya çıkar. Bu durum ise çalışmanın intihal olarak işaretlenmesine neden olacaktır. Şayet Turnitin programında bir çalışma “0” intihal oranı olarak gözüküyorsa, bu yeniden incelenmesi gereken bir durum olarak kabul edilir. Yaptığı çalışmanın özgünlük testini tüm doğrularıyla görmek isteyen öğrencilerimize tavsiyemiz uygulamayı programın istediği düzeyde yükleyip, alıntı ve intihal düzeyini görmeleridir. Böylelikle gerekli düzeltmeleri yaparak gerçek özgünlük düzeyine ulaşabilirler.
Turnitin Programı Nasıl Çalışır?
Turnitin ne demek? Konusuna açıklık getirdikten sonra karşımıza Turnitin programı nasıl çalışır? Sorusu çıkar. Öncelikle sisteme üye olarak bir kullanıcı ismi ve şifre belirlemek gerekir. Üyelik kabul edildikten sonra sistemdeki yükle seçeneğine, kontrol edilmesi için ilgili doküman yüklenir, ilgili yazının analiz menüsüne yüklenmesinden sonra sistem dokümanı taramaya başlar. Tamamlanan işlemden sonra metinle alakalı özgünlük değerlendirmesinin sonucu ekranda çıkacaktır. Benzerlik oranı kısmına tıklayarak, dokümanın hangi çalışmalarla ve hangi metinlerle bağlantı kurduğunu görebilirsiniz. Diyagramlar, şekiller, notalar, sanat eserleri ve bilgisayar program kodu gibi çalışmalar, Turnutin programında değerlendirilmez. Yine dijital kütüphanelerin veri haznesinde bulunan sayfa ve raporlar da Turnitin veri tabanına dahil değildir. Kütüphane verilerinin korunması kamusal bir sorumluluk olduğu için bu durum doğal karşılanmalıdır. Bir yazılım, güncel teknolojik veriler baz alınarak değerlendirildiğinde, dünya üzerinde internette yayılmış tüm verileri, makale ve içerikleri analiz edemez. Sadece en fazla dokümana ulaşıp, en doğru sonucu elde etmeye çalışır. Bu konuda şu an için en iyi program da Turnitin programıdır.