Literatür Taraması Nasıl Yapılır?

Oyla

Literatür Taraması Nasıl Yapılır?

Tez yazım aşamasının en önemli kısmı literatür taramasıdır. Tez konusunun içeriğini ve ifade gücünü belirleyen literatür bölümü, aynı zamanda çalışmanın hangi aşamalardan geçtiğini de anlatır. Literatür taraması ile birlikte çalışmanın hangi açılardan ele alındığı, hangi yöntemin kullanıldığı, ne tür araştırmalarla ilerlendiği ortaya çıkmış olur. Araştırma yapılan konuya göre literatür taraması da farklılıklar gösterir. Bu nedenle çalışma yapılacak sahanın literatür kısmı ile ilgili tüm araçlar mutlaka incelenmelidir. Bir plan çerçevesinde bütün taramaları alt başlıklar halinde sıralayarak, araştırma sorusunu netleştirmek, çalışmayı kolaylaştırır. Sınıflandırma yapmak, literatür taramasının sonucunda ulaşılan bilgilerin değerlendirilmesinde somut bilgiler sunar. Tarama süresince ortaya çıkan anahtar kelimeler de literatür taramasının geliştirilmesi için kullanılabilir. Özetle literatür taraması, akademik bir çalışmanın önünü açan aşamadır.

Çalışmada kullanılacak argümanlar belirlendikten sonra tez konusunun ne kadar sürede tamamlanacağı planlanabilir. Literatür taraması nasıl yapılır? hususunu açıklarken, bu metodun test hazırlığındaki eksiklikleri gidermek için uygulandığını da eklemek gerekir.

Literatür Taraması Tez Çalışmasına Nasıl Etki Eder?

Literatür taramasını doğru bir şekilde yürüterek çalışmanın istenen teorik çerçeveye oturması sağlanır. Tarama sonucunda araştırmanın eksik kalan noktaları ortaya çıkar, böylelikle bu eksiklikler de giderilmiş olur. Tamamlanmış ve sunuma hazır tez dosyasındaki literatür bölümüne hakim olmak, tezin sunumu aşamasında, tezi hazırlayan öğrenciye büyük katkı sağlar. Literatür taraması süresince elde edilen yeni bilgiler ve dokümanları incelemek, konuyu hazırlayan kişinin bilgi dağarcığını genişletecektir. Bu da sunum aşamasındaki savunma bölümüne doğrudan etki eder.

Literatür taraması yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

İdeal bir literatür taraması, geniş kapsamlı, farklı açılardan ele alınan ve güncel verilerle ilerleyen taramadır. Tarama süresince yeni çalışmalardan, daha önce yapılmış çalışmalara doğru bir inceleme yapılmalıdır.

Literatür taramasının sınırları, araştırmanın sahip olduğu kaynaklara ulaşmakla sınırlı olmalıdır. Böylelikle konu dağılmaz ve doğru kaynaklara ulaşmakta zaman kazanılmış olur.

Literatür taramasındaki bir önemli husus da not alma işlemidir. Karışık olmadan belli bir sıralamada not edilen bilgiler, literatür taramasını daha anlaşılır hale getirir. Yapılacak her literatür taramasında sistemli ve planlı ilerlemeli, yalnızca konuyla bağlantısı olan kaynaklar kullanılmalıdır. Böylelikle gereksiz uğraşlardan kurtularak hedefe çok daha emin adımlarla yürünür. Tez hazırlama süreci tamamlanana kadar literatür tarama işlemi belirli periyotlarda gözden geçirilmeli konusu hakkında yayınlanmış güncel veriler var ise onlar da gözden geçirilmelidir.

Ayrıca Bakınız :   SPSS ANALİZİ NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Literatür Taramasında Kaynak Kullanımı Nasıl Olur?

Literatür taraması nasıl yapılır? Konusuna ek olarak sunulacak bilgi, Literatür taramasında kaynak kullanımı nasıl olur? İfadesidir. Birbirinden farklı algoritmalara sahip veri tabanları kullanılarak kaynak genişletmesi elde edilebilir. Gelişen internet teknolojisi ile çok kısa sürede daha fazla sayıda kaynaklara ulaşılabildiği için ortaya çok daha özgün nitelikte akademik çalışmalar çıkıyor. İyi belirlenmiş anahtar kavramlar ve detaylı taranmış kaynakçalar sayesinde ortaya çıkan tez çalışması, aynı zamanda önemli bir bilimsel önerme konumundadır. Türkçe yayın yapan online bilgi sitelerinin dışında, yabancı lisanda yayın yapan kaynak platformlarının verileri de literatür taraması sırasında ele alınırsa, ortaya çıkan çalışma çok daha zengin bir içeriğe sahip olur. Literatür taraması, bir araştırmanın ilavesi değildir, çalışmanın ilerlemesini sağlayan temel yapı taşıdır. Bu nedenle literatür taraması titizlikle yürütülmeli ve elde edilecek veriler özgün bir ifade biçimi ile çalışmaya eklenmelidir. Böylelikle ilgili çalışma, küçük bazı düzenlemelerle ideal formuna kavuşmuş olur.