Sonuç Bölümü Nasıl Yazılmalı?

Oyla

Sonuç Bölümü Nasıl Yazılmalı?

Sonuç bölümü, çalışmanın tamamlanmasından sonra tüm bulguların değerlendirildiği aşamadır. Sonuç bölümü nasıl yazılmalı? Konusuna geçen bir öğrenci, artık tez çalışmasının sonuna gelmiş demektir. Diğer bir tanımla sonuç bölümü, çalışmanın ulaştığı karar bölümüdür. Sonuca bağlı önermeler sonuç bölümü içerisinde tek bir açıklamayla ele alınabileceği gibi ayrı ayrı tanımlamalarda da ifade edilebilir. Bilimsel bir çalışma tamamlanırken, hangi bulgulara ulaşıldığını, sonuç kısmında açıklarız. Çalışmanın sonuç kısmı en az diğer bölümler kadar önemlidir. Çünkü çalışma, somut verilerle desteklenmiş bir sonuç kısmına oturmak zorundadır. Sonuç bölümünün içinde olması gereken ifadeler şöyle sıralanabilir:

  • Tez konusunun önemi vurgulanabilir.
  • Çalışmada elde edilen neticeler kullanılan yöntemlerle birlikte anlatılabilir.
  • Çalışma, başlangıcından itibaren ele alınarak kısa özet şeklinde açıklanabilir.

Bir akademik makaleyi bitirirken ya da bir tez çalışmasını sonuçlandırırken, yapılan çalışmanın önemi, mutlaka sonuç kısmında ele alınmalıdır. Analizler, grafikler ve tablolar halinde ortaya çıkan çalışmalar, gelinen son noktayı anlatır. Sonuç kısmı, akademik çalışmaların zorunluluğudur. Sonuç bölümü yazılmayan çalışmada, hangi bulgulara varıldığı ve ne demek istendiği belirsiz kalacaktır. Bundan dolayı sonuç kısmı olmayan çalışma, eksiktir, diyebiliriz.

Sonuç kısmını istenen şekilde ortaya çıkarabilmek için belirli yöntemler kullanılabilir. Giriş bölümüne atıfta bulunmak, önermelerle çalışan noktaların tespitini belirtmek ve çalışmanın bitiminde gelinen noktayı tüm süreç ile ortak ele almak, dikkat çekici ve beğeni toplayan bir sonuç olabilir. Sorular sormak ve bu soruların cevaplarını aramak, yine sonuç kısmını etkileyici kılan yöntemlerdendir. Çalışmanın sonucunda ortaya çıkan farklı fikir ve yeni anlamları, sonuç kısmına ekleyerek, akademik çalışmayı üst düzeyde bitirebilirsiniz.

Tezin Sonuç Bölümü Yazılırken Nelere Dikkat Edilir?

Bir tez çalışmasının anlamlı neticelerle güçlendirilebilmesi için sonuç bölümünün tatmin edici boyutta olması gerekir. Bunun için açık ve anlaşılabilir bir ifade kullanmak, örneklerle varılan bulguları somutlaştırmak, gözden kaçabileceği düşünülen ayrıntıları kısa kısa belirtmek, sonuç kısmını oldukça güçlü bir anlatım düzeyine taşır. Yine çalışmada yararlanılan istatistiki veriler ve yayınlanmış raporlardan bahsetmek sonuç kısmında yazılabilecek ifadelerdendir. Tez yazımlarının sonuç bölümleri, süreçte gelinen son nokta olarak kabul edilir, bunun için çalışmada elde edilen netice, tüm yönleriyle izah edilmelidir. Bu yöntem, çalışmanın anlaşılma seviyesini ve kabul edilebilirliğini arttıracaktır. Uzun ve sıkıcı cümleler yerine kısa ve öz anlatımlarla çalışmanın mantığını ve hedeflerini belirtip, hedeflenen amaca ne ölçüde ulaşılabildiğini de belirterek, sonuç kısmını tamamlayabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız :   SÖYLEM ANALİZİ NASIL YAPILIR?

Bulguların Mantık Çerçevesinde Ele Alınması

Bulguların mantık çerçevesinde ele alınması, sonuç bölümünün başarıyla tamamlanmasında etkin rol oynar. Çalışmada cevap aranan soruların ne ölçüde açığa kavuşturulabildiğini, elde edilen tüm verileri belli bir akış içerisinde sıralayarak, anlatabilirsiniz. Böylelikle çalışmanın sonucunu okuyan herkes tüm akademik yazım süresince nasıl bir mantık çizgisi takip edildiğini görmüş olur.

Tezin sonuç bölümü nasıl yazılmalı? Sorusuna odaklanan her öğrenci, sonuç bölümünün bir karar noktası olduğunun unutmamalıdır, araştırmayı bu çerçevede ele almalı ve tezi, kesin yargılar ile sonuç bölümünde açıklamalıdır. Tez sonucunu yazan kişi, projenin vardığı noktayı izah ederken, belirsizlikte kalan bölümleri ve çalışma içerisinden çıkarılmış kısımları, ele almamalıdır. Bunlar sonuç kısmının anlaşılmasını güçleştirecektir. Tez yazım kılavuzu çizelgesinde hazırlanmış bir çalışma, iyi yazılmış bir sonuç bölümüyle bitirilirse, hedeflenen amaca ulaşılmış demektir.