Tez Giriş Bölümü Nasıl Yazılır?

Oyla

Tez giriş bölümü nasıl yazılır? diye merak edenler, sürecin özet, abstract, içindekiler ile tamamlandığını bilmelidir. Tez giriş bölümü, çalışmanın hangi çerçevede yapıldığını, neleri içerdiğini, araştırma konusunun ne olduğunu ve hangi sonuca ulaşılmak istendiğini açıklayan bölümdür. Giriş bölümünden sonra, genel bilgi, araştırma yöntemi, bulgular, tartışma bölümü ve sonuç ele alınır. Fakat bölümlerin isimleri, sıralanış şekilleri ve tez yazım kılavuzu içerisinde yer aldıkları aşamalar, her çalışmada farklılıklar gösterebilir. Özetle, tezin giriş bölümü, okuyucuya, tezin neden hazırlandığını anlatan girizgahtır. Giriş bölümünde tezin konusu hakkında kısa bilgi sunulur ve okuyucunun, tezin neden yazıldığı ile ilgili fikir edinmesi amaçlanır. Hazırlanmış tezi incelemek isteyen bir okuyucu, tezi okuduktan sonra ele alınan konu ile ilgili kapsamlı bir bilgi sahibi olmalıdır. Giriş bölümünün metin düzeni, aynı zamanda tezin akademik niteliğine işarettir. Tezin giriş bölümü ile ilgili nasıl bir çerçeve çizeceğine karar veremeyenler, benzer çalışmalardaki girizgahları ve tanıtıcı yazıları okuyarak, kendilerini geliştirebilir. Kısa bir tanıtım yazısı olarak ele alınan giriş bölümünden sonra artık çalışma genel hatları ile aktarılmaya başlanır. Kısaca özetlemek gerekirse, giriş bölümünde şu aşamalara yer verilir:

  • Tez konusu hakkında genel bir ifade kullanılır
  • Konu ile ilgili temel değerlendirmede bulunulur
  • Tez konusunun önemi vurgulanır
  • Konu seçimindeki nedenler ifade edilir
  • Tezin genel problemi hakkında açıklama yapılır
  • Tamamlanan çalışmayla, hangi sorulara cevap verileceği açıklanır
  • Çalışmanın daha önceki çalışmalara kıyasla hangi yönden farklı olduğu izah edilir.
  • Çalışmanın özgün nitelikte olduğu vurgulanır.
  • Akademik literatüre sunulacak katkıya işaret edilir
  • Konu başlığı hakkında kısa bilgi verilir
  • Çalışmanın sınırları belirlenir
  • Tez konusunu hazırlamaktaki amaç, vurgulanır
  • Tezin amacı kesin ifadelerle ortaya konur.

Belirtildiği gibi bu aşamalar giriş kısmında birbiriyle bağlantılı olarak aktarılır ve giriş kısmının çalışmanın tamamına işaret ettiğine karar verildikten sonra. Tez projesi tamamlanmış olur.

Tez Çalışması Hangi Sorulara Cevap Arar?

Bu soru bir tez çalışmasının giriş kısmındaki ana cümlelerdendir. Bir konu hakkında araştırma yapan öğrenci, elde etmek istediği bulguları, tezin hangi aşamalardan geçeceğini ve varmak istediği sonucu, soru cevap şeklinde ilerleyerek arar. Yine metot kısmına vurgu yapmak, giriş bölümü yazılırken en önemli bölümlerdendir. Tezin neyi amaçladığı, soru cevap metodunun faydalı olup olmayacağı, farklı çalışma yöntemlerinin de kullanıp kullanmayacağı, hangi araştırma ve tutumda karar kılındığı, odak noktasının ne olduğunu ve genel değerlendirmeye nasıl ulaşacağı, giriş kısmında anlatılır. Belirtmekte de fayda var ki şayet giriş bölümü eksik kalırsa tezin diğer bölümlerinde hatalar oluşma ihtimali de artacaktır. Bu sebeple giriş kısmının tekraren kontrol edilip, varsa eksiklerinin giderilmesi çok önemlidir.

Ayrıca Bakınız :   Sonuç Bölümü Nasıl Yazılmalı?

Giriş kısmının önemi

Genel değerlendirmelere geçmeden önce yazılan giriş kısmı 4 ana başlık altında şekillenecektir. Bunlar, problemi belirleme, araştırma konusu, araştırmanın neden yapıldığı ve araştırmanın önemidir. Bu maddelere ek olarak tezin nasıl sınırlanacağını anlatmak ve ara başlıklar hakkında bilgi vermek, yine giriş kısmını zenginleştiren ögelerdir. Bazı üniversitelerin ve enstitülerin yazım kılavuzlarında giriş bölümü ilk bölüm olarak da geçebiliyor. Örnek olarak giriş bölümü yerine 1. 1 diğer açıklama 1. 2 şeklinde olabilir. Bunun sebebi o kılavuzu hazırlayan enstitünün giriş bölümünü, tezin bölümleri içerisinde görmemesidir. Biz tezimizi hazırlarken, mutlaka çalışmayı sunacağımız ilgili akademik kurumun yazım kılavuzuna bağlı kalarak çalışmalıyız ve projemizi bu çerçevede tamamlamalıyız.