Tez Kabul Görmezse Ne Olur?

Oyla

Tez kabul görmezse ne olur? Endişesi, bölümünü bitirmek üzere olan her öğrencinin ortak noktasıdır. Verilen emek ve harcanan zamanın boşa gitmemesi için öğrenciler, hazırlamış oldukları tez çalışmalarının, ilgili kurul tarafından kabul edilmesini bekler. Tezi kabul edilmeyen öğrenci kural gereği bağlı olduğu yükseköğretim kurumu ile çalışmayı devam ettiremez. Genel olarak tez çalışmalarının düzeltilmesi için verilen süre 3 aydır. Bu süre zarfında çalışmasını düzelterek jüriye savunma bölümü ile beraber ileten öğrencinin çalışması, yeniden değerlendirmeye alınır. Bu süreçte mevcut düzeltmelerle yeniden ele alınan tez kabul edilmezse, artık öğrencinin o yüksek öğretim kurumu ile bağlantısı kesin olarak kesilir. Şu detayı da unutmamak gerekir, hazırlanan her tez, o kurumda alınmış öğretim sürecinin, akademik bağlamdaki değerlendirmesidir. Şayet tez önerisi kabul görmezse, yeni bir tez konusu seçerek başvuru yapılabilir. Resmi gazetenin ilgili sayısında yayınlanan Yükseköğretim kanununa göre, tez önerisi reddedilmiş öğrenci, tez konusunu ve tez danışmanını değiştirme hakkına sahiptir. Bu süreç kapsamında tez izleme komitesinin de değişimi söz konusu olabilir. Tez hazırlama sürecini, mevcut danışmanını değiştirmeden devam ettiren öğrenciler, 3 ay içinde tez önerilerini vermelidir, şayet tez danışmanı değişti ise bu süre 6 aydır.

Tez Çalışmasını Teslim Süreci

Yüksek lisans programını tamamlayarak bitirme tezinde savunma bölmüne geçen bir öğrenci, danışman ve jüri üyeleri tarafından kendisine bildirilen düzeltmeleri yapmalıdır. Savunma aşamasına geçmeden tüm hazırlığın, tez yazım kılavuzuna uygun olup olmadığı, mutlaka kontrol edilmelidir. Son kontroller yapıldıktan sonra ciltlenmesi tamamlanan çalışma, ilgili bölüm sorumlusunun onayından geçirilir, akabinde birim sorumlusu onay veriyorsa, onay formu doldurulabilir. Tez çalışması biçim yönünden onay aldıktan sonra 3 nüsha halinde jüri üyelerine sunulur, çalışmanın bir adeti enstitüye bırakılır, bir tanesi de fakültenin kütüphanesine koyulmak üzere ilgili birime teslim edilir. Hazırlanmış olan tezin tamamı mutlaka yazım kılavuzundaki kurallara uygun olmalıdır. Şayet çalışma 150 sayfayı geçiyorsa, ciltleme işlemi olabilir, ciltleme biçimi, yüksek lisans tezi dış kapak şablonuna uygun olmalıdır. Dış kapakta yine teslim edilecek üniversitenin ambleminin olması gerekir. Sayfaları kontrol edilmiş, cildi tamamlanmış, ilgili danışman tarafından imzalanmış çalışma için sunum belgesinde şu bölümler olmalıdır: 

  • Tez Kontrol listesi
  • Dokümantasyon Daire Başkanlığı tez paylaşım izin formu 
  • Yüksek lisans tez teslim formu 
  • İlgili anabilim dalı programı 
  • Tezi hazırlayan öğrencinin adı
  • Tezin savunmasının yapıldığı tarih
  • CD’yi aktarılmış 2 adet kopya
Ayrıca Bakınız :   10 Ücretsiz İntihal Programı

Tez çalışması içinde Milli Eğitim kurumlarından herhangi biriyle yapılan anketler varsa; çalışmadan bir nüsha da o anketin yapıldığı kuruma verilmelidir.

Tez Savunma Sınav Günü

Test savunma sınavı, ilgili jüri üyelerinin ve tez danışmanının onayladıkları tarihte gerçekleşir. Kurul tarafından imzalanmış yüksek lisans sınav tutanağı yanında Jüri tarafından doldurulmuş değerlendirme raporları kapalı bir zarfa konulur. Danışman tarafından mevcut evraklar en geç 3 iş günü içinde enstitüye gönderilir.

Tez Kabul Görmezse Ne Yapılmalıdır?

Tez kabul görmezse ne yapılmalıdır? Konusu, çalışma tamamlandıktan sonra ilk akla gelen husustur. Genellikle yaptığı çalışmanın tüm kurallara uygun olduğundan ve bilimsel nitelik taşıdığından emin olan bir öğrenci, hazırlığının kabul göreceğini düşünür. Ancak yine de öngöremediği noktaların olabileceğini de düşünerek, çalışmanın kabul edilmemesi durumunda yapması gerekenleri de mutlaka öğrenmelidir. Kabul görmeyen tez için 3 adet olmak üzere toplam 4 adet spiral ciltli bir kopya hazır edilir, diğer bir kopya Enstitüye teslim edilecektir.

Tezin kabul edilmemesi intihal oranının yüksek çıkmasından kaynaklanabilir, bu ilgili raporda zaten yer alacaktır. Konudan sapılması, ilgili hedefe varılmak için yeteri kadar araştırma yapılmadığının düşünülmesi, önermeler ve sonuçların birbiriyle uyumlu olmaması, eksik literatür taraması, tezin kabul görmemesinin diğer nedenleridir. Kabul görmeyen tez çalışması için ilgili enstitüye teslim edilmek üzere bir tez savunması hazırlanmalıdır. Yüksek lisans tez inceleme ve değerlendirme raporunun birer kopyasının da olacağı savunmaya jüri tarafından sunulan rapor ve Turnitin intihal sonucu da eklenir. İnceleme sonucu ortaya çıkan raporun benzerlik yüzdesi jüri üyeleri ile paylaşılır, jüri tarafından öğrenciye ilgili eksiklikleri giderilmesi için bir ay zaman verilir. Tez savunma sınavı da yine bu dönem içinde yapılacaktır.