Vaka Analizi Nasıl Yapılır?

Oyla

Vaka analizi nasıl yapılır? Sorusunu, birkaç başlık altında açıklayabiliriz. Uygulama şu basamaklardan oluşur:

  • Vakayı oluşturan veriler bir araya getirilir
  • Anahtar konular netleştirilir
  • Çözüme katkı sunacak alternatif bilgiler alt alta sıralanır
  • Listedeki eylem planı vakayı çevreleyen bilgilerle karşılaştırılır
  • Ortaya çıkan sonuç öneri olarak kabul edilir

Vakayı Oluşturan Verilerin Değerlendirilmesi

Vakada geçen bilgiler üzerinde kesin bilgi sahibi olana kadar vakayı birkaç defa okumak önemlidir. Yeniden inceleme yapmak ve detayları not etmek, vaka içerisinde atlanmış pek çok ayrıntıyı görebilmeyi mümkün kılacaktır. Konu içerisinde cevabını arayan sorular ve uygulanabilecek stratejiler de ortaya çıkar. Detaylı okuma ve değerlendirme süreci vakayı tamamen kavramaya yardımcı olur. Bir vakayı ele alırken değerlendirmeyi yapacak kişi, kendisini, vakayı tartışan birinin ya da konuya muhatap kurumun tarafına koyarak, çalışmalıdır. Böylelikle olay her iki taraftan da görülebilir ve çok daha nesnel bir tutum sağlanabilir. Vaka okuması sırasındaki önemli verilerin ve grafiklerin altı çizilmeli, herhangi bir aşamanın atlanılmadığından emin olunmalıdır. Analiz sürecinde kişisel yorumlar her zaman eleştiriye açık bulundurulmalı ve sorgulanmalıdır. Vaka içerisindeki kararların mantık zemininde olup olmadığı da mutlaka değerlendirilmelidir. Cevap anahtarlarını belirtecek ek sorularla, vaka analizi güçlendirilebilir.

Anahtar Konu Tanımı

Vakanın temelini oluşturan içerik ve bu içeriğin etkileşimde olduğu diğer konular, vakada sunulacak materyallerle uyumlu olmalıdır. Bu sayede en doğru sonuç ortaya çıkabilir, burada anahtar konu sürecini doğru yönetmek önemlidir. Anahtar konular ve karakteristik ifadeler gayet açık, anlaşılabilir olmalı, gereksiz detaylardan kaçınılmalıdır.

Alternatif Eylemlerin Listelenmesi

Vaka analizi nasıl yapılır? Temelinde sabitlenen önerme, mutlaka eylemler listesinin oluşmasından sonra analiz edilmelidir. Yine konuyla ilişkili olabilecek Detaylar ve farklı çözüm yolları da veri analiz sürecinde ele alınabilir analiz süreci yalnızca vakanın özeti olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü jüri anahtar konuların analiz sürecindeki etkinliğini ve farklı alternatiflerin de bu süreçte ele alınmadığını mutlaka kontrol edecektir. Dolayısıyla analiz süreci için gereken tüm koşullar ve uygulama yöntemlerini de uygulamaya dahil etmek gerekir. Analiz süreci bittikten sonra mevcut sonuç, yazılı bir rapor haline getirilip daha detaylı incelenebilir. Bu yöntem, analiz sürecinde atlanan noktaları, düşünülemeyen bölümleri ve kullanılmayan alternatifleri de gösterecektir.